http://www.lra-gap.de/media/images/leader/Logo_Leader.jpg

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁK TERVEZÉSE

AKTUALITÁSOK TERVEZÉSI DOKUMENTUMOK HASZNOS SEGÉDANYAGOK ÉS LINKEK GYIK

Ezt a honlapot a Miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpont hozta létre abból a célból, hogy segítse a LEADER Helyi Akciócsoportok 2014-2020-as időszakra szóló helyi fejlesztési stratégiáinak elkészítését.

 

LEADER HELYI AKCIÓCSOPORTOK TÉRKÉPE
Kattintson a teljes nézetért!

AKTUALITÁSOK

Újra frissült a GYIK! (2016.01.18)

A legutóbb bekerült kérdések pirosan szedve olvashatók.

Megjelent a módosított pályázati felhívás! Letölthető innen.

Felhasználói segédletek

A HFS-ek elkészítésére irányuló támogatás (VP-19.1-15) keretében benyújtandó támogatási kérelem benyújtási helye megváltozott a pályázati felhívás tartalmához képest. A pályázati felhívás módosítása folyamatban van. A támogatási kérelmet az Ügyfélkapun keresztül, az MVH által működtetett IIER-ben kell benyújtani 2015. december 10-17. között. A támogatási kérelem benyújtásához minden HACS-nak rendelkeznie kell egy meghatalmazottal, aki jogosult a támogatási kérelmet a felületen beadni. Tervezési dokumentumok között megtalálható a meghatalmazotti jogosultság igényléséről, valamint a HFS támogatási kérelem benyújtásának módjáról szóló tájékoztató.

TEIR modul korrekció

A TeIR LEADER tervezést támogató alkalmazásában tévesen jelentek meg az „Egy lakosra jutó iparűzési adó (1000 Ft)” értékei. A hibát javítottuk, a mutató technikai okokból külön jeleníthető meg 2010-ig illetve 2011-re vonatkozóan.

A HFS felhívás 3.2 pontjában szereplő HFS koncepció adatlapja

A Helyi Fejlesztési Stratégiák elkészítésének támogatása VP-19.1-15 kódszámú pályázati felhívást várhatóan néhány helyen pontosítja az IH. A módosított felhívás 5. sz. melléklete a HFS koncepció adatlapja, amely a tervezési dokumentumok menüpontból letölthető.

A Helyi Fejlesztési Stratégiák elkészítésének támogatását szolgáló pályázati felhívás

Megjelent a Helyi Fejlesztési Stratégiák elkészítésének támogatását szolgáló pályázati felhívás! A teljes dokumentáció letölthető innen.

LEADER tájékoztató napok

2015. szeptember 28. és október 1. között négy helyszínen LEADER tájékoztató napok keretében ismerhették meg a HACS-tagok az előkészítő támogatás igénybevételének feltételeit, menetét, valamint a helyi fejlesztési stratégiák elkészítésének tartalmi részleteit. Az elhangzott előadásokat megtalálja a HASZNOS SEGÉDANYAGOK ÉS LINKEK menüpontban.

Útmutató

A HFS tervezési sablon és útmutató 9. fejezetében változott a működési és animációs költségek ütemezését tartalmazó indikatív forrástábla. A kötelezettségvállalás utolsó éve a működési és animációs költségek tekintetében 2023-ról 2020-ra módosult.

FEL

TERVEZÉSI DOKUMENTUMOK

A tervezési feladathoz kapcsolódó dokumentumok:

A dokumentum címe és elérhetősége

Leírás

HFS KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (pdf)

Az MVH által közzétett kitöltési útmutató, segédlet a támogatási kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus benyújtó felületekhez.

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET AZ ÁLLANDÓ MEGHATALMAZÁS ÉS AZ ELSŐDLEGES KÉPVISELETI JOGOSULTSÁG RÖGZÍTÉSÉHEZ (pdf)

Felhasználói segédlet az MVH egységes kérelemkezelő rendszeréhez való jogosultsághoz szükséges állandó meghatalmazás és az elsődleges képviselet elektronikus úton történő létesítéséhez és visszavonásához.

HFS KONCEPCIÓ ADATLAP (doc)

Az adatlap a módosított HFS felhívás 5. sz. melléklete, amely meghatározza a Támogatási Kérelemmel benyújtandó HFS koncepció tartalmi vázát.

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA TERVEZÉSI ÚTMUTATÓ 2014-2020 (pdf)

Az útmutató célja a Helyi Fejlesztési Stratégiák tervezésében részt vevő helyi szereplők és szakemberek, különös tekintettel a Helyi Akciócsoportok munkatársainak és vezetőinek a segítése a helyi szükségletekre érzékenyen reagáló, eredményorientált, jó minőségű HFS-ek elkésztésében.

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA TERVEZÉSI SABLON (doc)

A tervezési sablon megadja a HFS formai és tartalmi vázát.

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA TEIR MODUL FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (pdf)

A LEADER HFS-ek elkészítését támogató informatikai modul adott HACS és a hozzá tartozó települések társadalmi, gazdasági tényezőinek állapotát és változásait leíró mutatók megjelenítésével támogatja a tervezési folyamatot. A modul használatában segít a felhasználói kézikönyv.

A HFS FEJLESZTÉSI FORRÁSFELHASZNÁLÁSÁNAK ÜTEMEZÉSE (xls)

A HFS mellékleteként xls formátumban kitöltendő költségvetési tábla.

FEL

HASZNOS SEGÉDANYAGOK ÉS LINKEK

A helyi fejlesztési tervek elkészítéséhez hasznos segédanyagok és linkek:

Cím és elérhetőség

Leírás

LEADER TERVEZÉSI FELKÉSZÍTŐ (ppt)

A tájékoztató napokon elhangzott előadás az operatív programok LEADER szempontjából releváns intézkedéseiről, valamint a 272/2014 (XI. 5.) Kormányrendelet legfontosabb előírásairól.

A HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁK TERVEZÉSE (ppt)

A tájékoztató napokon elhangzott előadás a tervezési dokumentumokról.

TEIR LEADER MODUL TÁJÉKOZTATÓ (ppt)

A tájékoztató napokon elhangzott előadás a TEIR LEADER helyi fejlesztési stratégiák tervezését támogató alkalmazásáról.

272/2014 (XI.5.) KORM. RENDELET

A 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről rendelkező Kormány rendelet.

ELFOGADOTT OPERATÍV PROGRAMOK

A Bizottság által elfogadott Operatív Programok és a Vidékfejlesztési Program.

IRÁNYMUTATÁS A KÖZÖSSÉGVZÉRELT HELYI FEJLESZTÉSRŐL HELYI SZEREPLŐK SZÁMÁRA

A Bizottság szerkesztésében megjelent útmutató javaslatai a több alapból finanszírozható CLLD-t megvalósító Helyi Akciócsoportok munkáját hivatott segíteni, de hasznos információkat tartalmaz az EMVA finanszírozású HFS-ek megvalósításához is.

LEADER ESZKÖZTÁR

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat által összeállított tudástár, amely több mint 20 év LEADER tapasztalatait teszi elérhetővé strukturált formában, gyakorlati példákkal gazdagítva.

TEIR LEADER MODUL

A TEIR LEADER-tervezést támogató modulja, amelynek segítségével a legfontosabb statisztikai adatok és mutatók diagrammok és térképek formájában lekérdezhetők településekre vagy helyi akciócsoportokra. További részletek a felhasználási útmutatóban.

TRANSLEADER HONLAP

A LEADER megközelítés megvalósulása az Európai Unió vidékpolitikájában több mint két évtizedes evolúciós folyamat eredménye, amely fejlődés korántsem ért véget. A projekt keretében elkészült osztrák, ír, finn, spanyol tanulmányok ezen "eszköznek" és egyben "módszertannak" alkalmazási gyakorlatait hivatottak közelebb hozni a hazai szereplőkhöz.

MINI SEGÉDLET A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSHEZ

A HFS-tervezés során a partnerség megteremtésének legjobb eszköze a helyi szereplőkkel közös tervezés, gondolkodás. A „Mini segédlet” mint egyfajta kedvcsináló segít a közösségi tervezés fogalmának meghatározásában, legfőbb hasznainak, tipikus folyamatának, módszereinek bemutatásában – röviden.

SEGÉDLET A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSHEZ

A partnerség részletes megteremtésénél jelenthet segítséget a közösségi tervezés elméletét és gyakorlatát részleteiben is tárgyaló kiadvány. A segédlet bemutatja a közösségi tervezés elméletét és gyakorlatát, így kiinduló ötleteket, gyakorlati tanácsokat szolgáltat.

TÉRSÉGFEJLESZTŐK A SZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEMBEN

A Vidékfejlesztési Program 6. prioritása a „társadalmi befogadás előmozdítását, a szegénység csökkentését” írja elő. A Mélyszegénység programban készült módszertani útmutató számos hazai példával színesítve mutatja be a legfőbb beavatkozási területeket.

FEL

GYIK

Az alábbiakban közzétesszük a tervezéssel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és az ezekre adott válaszokat. Amennyiben Ön is kérdezne, kérjük, küldje el kérdését a matyaspontsainkukaclechnerkozpontponthu e-mail címre!

A kérdéseket és a válaszokat témánként csoportosítva egy folyamatosan frissülő pdf dokumentumban tesszük közzé, amely innen letölthető.

FEL

 

Az oldalt üzemelteti a Lechner Nonprofit Kft.
1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. ép. + Tel.: (+36) 1 279 2640 + Fax: (+36) 1 279 2610

ME1

daranyi_terv_logo UMVP-EU-EMVA_logocsoport